Egykori hallgatónk a napokban vehette át a BJMT díját

Kis Gábor a matematika népszerűsítésében és a matematikai tehetséggondozásban kifejtett hatékony munkásságáért Beke Manó díjat kapott. A Bolyai János Matematikai Társulat rangos elismerését 2016. július 6-án, Baján vehette. Az előterjesztést két professzorunk, dr. Hajdu Lajos intézetigazgató egyetemi tanár és dr. Páles Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA levelező tagja készítette. 

Kis Gábor kezdeményezéseiből nőtt ki és önállósodott a Medve Szabadtéri Matkeversenyek és a Medve Matektáborok jelenleg is virágzó sorozata.

A Medve Szabadtéri Matkeverseny kategóriákra bontott csapatverseny. A résztvevők állomásról állomásra haladnak, és feladatokat oldanak meg; helyes válasz esetén főállomáshoz, helytelen esetén pedig egy mellékállomáshoz irányítják őket. A versenyt az teszi izgalmassá, hogy a csapatok nem tudják, hogy fő- vagy mellékfeladatot oldottak meg. A helyezést a teljesített főfeladatok száma, illetve az arra fordított idő dönti el. E konstrukció szellemi atyja Kis Gábor.

A Medve Matektábor elsődleges célja nem a versenyfelkészítés: a foglalkozások keretében egy-egy matematikai témakört dolgoznak föl az egyes csoportokban. A tábort különféle színes közösségi programok, úgymint: logikai vetélkedők, versenyek, készségfejlesztő foglakozások, sportprogramok és túra színesítik. A szakmai tartalom lényegében Kis Gábor ötleteiből és kezdeményezéseiből kristályosodott ki a jelenlegi formájában.

Napjainkban ezeket a rendezvényeket A Matematika Összeköt Egyesület koordinálja, miközben évente több ezer diákot mozgatnak meg. Országszerte több helyszínen szerveznek versenyt, három turnusban nyári, két turnusban őszi, egy turnusban pedig téli tábort. Az egyesület fő célkitűzése a matematika népszerűsítése és elmélyítése, nagy hangsúlyt fektetve a közösségformálásra. Mozgalmukat olyan kiemelkedő szakemberek, mint Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus és Domokos Gábor, a gömböc egyik megalkotója, szintén nagyra becsülik.

Kis Gábor az egyesület létrejötte előtt, 1999 és 2011 között a versenyek és táborok megszervezésében és felügyeletében is oroszlánrészt vállalt. Így nemcsak megálmodója, hanem évtizedeken át összefogója és kivitelezője is volt annak a mozgalomnak, melynek gyümölcsét méltán nevezhetnénk szellemi hungarikumnak.