Intézetünk idén is csatlakozik a programokhoz

A DE TTK Matematikai Inézete évek óta változatos programokkal próbál kapcsolódni a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Idén tudománynépszerűsítő előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal kívánjuk bemutatni a matematika szépségét az érdeklődőknek. Az előadások időpontja és helyszíne:

 

2016. szeptember 30 (péntek) 17.00–19.00: GeoMat 426
19.00–21.50: GeoMat 317 és GeoMat 402

—Program—

  • 17.00–17.05 Köszöntés (dr. Hajdu Lajos intézetigazgató egyetemi tanár)
  • 17.05–17.50 dr. Nyul Gábor egyetemi adjunktus: Fejtörő feladványoktól a NASA kódjáig
  • 18.00–18.50 dr. Páles Zsolt egyetemi tanár: Könnyűnek látszó matematikai problémákról bonyolultan
  • 19.00–21.50 Matematikai játszóház (GeoMat 317 és GeoMat 402)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Rövid leírás a programokról:

Fejtörő feladványoktól a NASA kódjáig A matematika kapcsán gyakran hangzik el kérdésként kívülállók szájából, hogy mire jó, mi haszna van ilyen problémákkal foglalkozni. Az előadásban arra szeretnénk példát mutatni, hogy akár ártalmatlannak látszó, szórakoztató jellegűnek tűnő fejtörők is vezethetnek olyan matematikai elméletek kialakulásához, melyeknek komoly gyakorlati alkalmazásai vannak.

Könnyűnek látszó matematikai problémákról bonyolultan Az előadásban olyan feladatok megoldásáról lesz szó, amelyek megfogalmazásához, megértéséhez nem kell túlságosan sok előismeret, a megoldásukhoz viszont annál inkább. Egy ilyen probléma a következő: Egy henger alakú kerekes kút nyílása teljesen le van fedve a kávájára tett deszkákkal. Mutassuk meg, hogy a deszkák szélességeinek összege nem lehet kisebb a kút átmérőjénél. A probléma megoldásához Archimédesz egy integrálgeometriai tételét kell alkalmazni. Ennek a tételnek az integrálszámításon alapuló vázlatos bizonyítását is ismertetjük.

Matematikai játszóház melyben lehetőséget kívánunk biztosítani matematikai készségfejlesztő játékok megismerésére és kipróbálására. A vállalkozó kedvűek bűvésztrükköket tanulhatnak, vagy egyéb lebilincselő elfoglaltságot kereshetnek maguknak. E célra leginkább az ördöglakatok bogozgatását tudjuk felkínálni...