Folytatódnak a regionális matematika szakkörök

A Debreceni Egyetem Matematikai Intézetének, valamint a régió középiskolai matematikatanárainak közös szervezésében a 2016/2017. tanév őszétől is folytatjuk a matematika szakköröket. Elsősorban a középiskolák 11-ik és 12-ik évfolyamos diákjaira számítunk. Ennek ünnepélyes megnyitójára szeretettel és tisztelettel hívunk minden kedves érdeklődő kollégát és diákot. A megnyitó időpontja és helyszíne:

 

2016. szeptember 12. (hétfő) 16.30, Matematikai Intézet, M426.

 

— A megnyitó programja —

 

  • Dékáni köszöntés: dr. Pintér Ákos egyetemi tanár, TTK Dékán
  • Köszöntés az Intézet nevében: dr. Bessenyei Mihály egyetemi docens, oktatási felelős
  • Köszöntés a szakkörtartók nevében: Paulovits György középiskolai tanár
  • Választási rendszerek axiomatikus elmélete (előadás): dr. Boros Zoltán egyetemi docens
  • Kötetlen beszélgetés

 

A további foglalkozásokat heti rendszerességgel, hétfő délutánonként 16.30 és 17.45 között tartjuk a Matematikai Intézet M402-es tantermében. A feldolgozandó feladatsorokat honlapunkon hozzáférhetővé tesszük és folyamatosan frissítjük. A foglalkozások ingyenesek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Választási rendszerek axiomatikus elmélete (összefoglaló): Az előadásban matematikai objektumként definiáljuk a szavazat (illetve választói preferencia), szavazás és a választói rendszer fogalmát. Bemutatjuk a választási rendszerek legjellemzőbb példáit, továbbá megfogalmazzuk a választási rendszerekkel szemben támasztott elvárásokat (mint axiómákat) és vizsgáljuk a példák esetében ezek teljesítését. A tárgyalás során megkülönböztetjük a két illetve több jelölt esetére vonatkozó elvárásokat és eljárásokat, végül ismertetjük a problémakör néhány nevezetes eredményét (May és Arror tételeit). Néhány eljárást az előadás közben végzett felmérés segítségével a gyakorlatban is bemutatunk.