A Debreceni Egyetem valamennyi kara és campusa újra várja színes, változatos programokkal a tudomány iránt érdeklődőket szeptember 29-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján.
Hírek

A debreceni Biokémiai Tanszéket megalapító sokrétű kutatóra, fejlesztőre, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar egykori dékánjára, Nánási Pálra emlékeztek kollégái, tanítványai, családtagjai és tisztelői. A professzor születésének 100. évfordulójára emlékkövet állítottak és sétányt neveztek el róla.

Publikációs díjakat, valamint kiválósági PhD-elismeréseket adott át a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a DE vezetése negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végző egyetemi szakembernek. Az ösztöndíjakkal a testület célja, hogy publikálásra ösztönözze a kutatókat és tudományos életpályamodellt kínáljon a jövő tudósainak.

A Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete középiskolásoknak és egyetemre készülő érdeklődőknek szervez a közép-, illetve az emelt szintű kémia érettségi témaköreire épülő, ingyenes, egyetemi előkészítő kurzusokat. Az óráknak a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézete, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási-, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar ad otthont.

Biológiából, fizikából, földrajzból és matematikából is szervez középiskolásoknak emelt szintű érettségire felkészítő képzéseket a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A foglalkozások ingyenesen látogathatóak.

Rekordszámú, csaknem 200 programmal várja a tudomány műhelytitkai iránt érdeklődőket szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetem.

A robotizált autonóm földművelés eredményeit, az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos legújabb technológiákat, az aktuális kihívásokat és tudományos eredményeket is megismerhették a termelők a Hajdúnánáson megrendezett Öko Expón. A Debreceni Egyetem a gazdák és az ökogazdálkodás támogatása érdekében a tervek szerint különös figyelmet fordít majd a jövőben a kihelyezett képzésekre.

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program keretében a Debreceni Egyetem kutatói hosszútávú űrmissziók élelmiszer-előállítását kiszolgáló rendszerek kifejlesztésén dolgoznak. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei hazai, saját nemesítésű paprikafajtákkal azon dolgoznak, hogy az űrutazások, illetve -missziók alatt az asztronauták teljes értékű, nulla emissziós, friss, zamatos és ropogós zöldségeket nevelhessenek és fogyaszthassanak.

Új professzorokkal gyarapodott a Debreceni Egyetem oktatói gárdája. A kinevezésekről a kulturális és innovációért felelős miniszter javaslata alapján döntött Novák Katalin köztársasági elnök.

A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt azon a nemzetközi konferencián, amelyen a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazható fenntartható és innovatív megoldásokat mutatták be a Debreceni Egyetemen. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által első alkalommal megszervezett tanácskozáson több mint száz szakember vett részt, kiemelt témája a „One Health - egy egészség” volt.